Fermentering er ikke kun til mennesker, men også til heste.
Hvordan kan man hjælpe "risiko-hestene"
Indgræsning kan være farlig.
Fermentering har været brugt i mange, mange år, fordi det var en metode, der gjorde at frugt og grønt kunne holde sig i længere tid.
De seneste år har man fundet ud af, at fermentering også har en meget positiv virkning på optageligheden, fermeteringen er med til at fjerne giftstoffer, samtidig med at der tilføjes en mængde naturlige mælkesyrebakterier til tarmen. Det er de gode bakterier der er med til at fermenteringen lykkes.
Vi bruger allerede fermentering til hestene når der laves wrap.
Mælksyrebakterierne hjælper på optagelsen af foder.
De bakterier der findes i hestens stortarm er sammenlignelige med mange af de mælkesyrebakterier der er på græs osv. Bakterierne er med til at nedbryde cellevæggene i planterne så næringsstofferne, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kan optages af hesten. Det er vigtigt at cellevæggene er forsøjelige, at hø wrap ikke er høstet alt for sent, så det minder om halm, ligesom en wrap der er for våd/sur vil få mikroorganismerne i stortarmen til at falde.
Hvis det sker udnytter hesten ikke sit grovfoder ret godt og bliver sårbar overfor de bakterier der er i muggent wrap/hø, skadelige bakterier der er i jorden osv.
Hvis hesten taber sig, vil de fleste give mere krybbefoder (også en god ide hvis den ikke får ret meget i forvejen) men vigtigst er det, at ændre grovfoderet til en bedre kvalitet. Hvis det ikke er muligt, eller hvis hesten evt. har fået antibiotika vil det være en fordel at tilføre levende mælkesyrebakterier, så balancen genoprettes. Det kan ligeledes være nødvendigt at give grønpiller, esparzette el. roepiller for at der er tilstrækkeligt med fordøjelige fibre – husk også en god Vitamin/mineralblanding.
Mælkesyrebakterierne lever af de naturlige sukkerstoffer der er i planterne og nedbryder på den måde cellevæggene.
Hvilke muligheder er der for at hjælpe sukker følsomme heste eller heste i risiko for forfangenhed. ?
Det er bestemt en god ide at tildele disse oftest nøjsomme heste i risikogruppen levende mælkesyrebakterier. Ofte tilrådes hesteejerne at sætte disse heste på jordfold med halm eller meget sukkerfattigt foder. Samtidig med at man fjerner sukker fra hø/wrap fra hesten, fjerner man også noget af det mikrofloraen i hestens stortarm skal leve af, og dermed falder antallet af de gode bakterier, og der opstår fejlgæringer eller hesten virker oppustet, hvorefter hesten blive endnu mere følsom overfor sukker.
Der kan også opstå det modsatte af meget løs gødning, hvis hesten stort set kun får halm, I stedet for halm er det langt bedre at give hø/wrap. Heste der let bliver forfangne eller har haft problemet tidligere skal selvfølgelig ikke lukkes ud på en stor græsmark. Hvis de overhovedet skal have græs, skal det foregå meget restriktivt og evt. kan give eksempelvis Urtefarm Blood Sugar Regulator, der er med til at understøtte blodsukker og sult.
Hvis hesten ikke er for tyk, kan man hjælpe tarmen under indgræsning med Urtefarms fermenterede Gastro Stabilizer Plus, hvis der er meget løs gødning, ellers Gastro Maintain, der er forbyggende.
Solanum Laminator er et ekstremt forbyggende produkt.
Til sidst vil jeg nævne Only Good Horse levende bakterier, hvis din hest har udfordringer i fordøjelsen.
Ring meget gerne og hør nærmere
Kirsten, 28333902