I denne artikel fokuseres på staldluftens kvalitet i relation til hestens nedre luftveje. Vi tager gennem hestens lunger og undersøger de udfordringer, som de dagligt udsættes for. For luftkvaliteten kan påvirke graden og hyppigheden af en lang række luftvejsproblemer hos heste.
Og de skal forebygges!
I mange hestestalde er luftkvaliteten særdeles dårlig, og det kan på sigt give hesten kroniske skader på dens luftveje, som ikke blot nedsætter hestevelfærden men også dens præstationsevne.
Fermentering er ikke kun til mennesker, men også til heste. Hvordan kan man hjælpe "risiko-hestene" Indgræsning kan være farlig.
Fermentering har været brugt i mange, mange år, fordi det var en metode, der gjorde at frugt og grønt kunne holde sig i længere tid. De seneste år har man fundet ud af, at fermentering også har en meget positiv virkning på optageligheden, fermeteringen er med til at fjerne giftstoffer, samtidig med at der tilføjes en mængde naturlige mælkesyrebakterier til tarmen. Det er de gode bakterier der er med til at fermenteringen lykkes. Vi bruger allerede fermentering til hestene når der laves wrap. Mælksyrebakterierne hjælper på optagelsen af foder. De bakterier der findes i hestens stortarm er sammenlignelige med mange af de mælkesyrebakterier der er på græs osv. Bakterierne er med til at nedbryde cellevæggene i planterne så næringsstofferne, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kan optages af hesten. Det er vigtigt at cellevæggene er forsøjelige, at hø wrap ikke er høstet alt for sent, så det minder om halm, ligesom en wrap der er for våd/sur vil få mikroorganismerne i stortarmen til at falde. Hvis det sker udnytter hesten ikke sit grovfoder ret godt og bliver sårbar overfor de bakterier der er i muggent wrap/hø, skadelige bakterier der er i jorden osv.