Tryk på dette link hvis du ønsker at se filmen der er tilknyttet denne annonce på videnskab.dk
Hunden er menneskets bedste ven – men er mennesket også hundens bedste ven?
Det er svært at afgøre, hvad hunde tænker og føler, men den amerikanske neurolog Gregory Burns har nu taget nogle af de første skridt på vejen til at forstå menneskets bedste ven. Sammen med sine kollegaer ved Emory University har han nemlig brugt de seneste to år på at træne hunde til at sidde stille i MRI-scannere og måle deres hjerneaktivitet.
Hans resultater er endnu ikke udgivet, men de er temmelig opsigtsvækkende. Det tyder nemlig på, at hunde oplever samme glæde, når de kan lugte deres ejer, som når de tror, de skal have mad.
Hunde er lige så glade for ejeren som for mad - I første omgang præsenterede forskerne hundene i scanneren for håndtegn, som hundene forbandt med mad. Her viste scannerens billeder, at et bestemt belønningscenter lyste op i hundenes hjerner. Men hvad viser det?
At hunde er glade for mad er ikke så overraskende – men efter de første forsøg udsatte Gregory Burns også hundene for lugten af deres ejer samt fremmede menneskers lugte. Her viste det sig, at det samme område lyste op, når hundene fik præsenteret håndtegnet for mad, som når de blev præsenteret for lugten af deres ejer. På samme måde lyste området også op, når hundene så deres ejere.
Svært at bevise følelser - Ifølge Gregory Burns er de nuværende resultater ikke nok til at kunne bevise, at hunde har følelser, men de viser derimod, at hundehjerner har meget til fælles med menneskehjerner.
Området, der lyste op hos hundene, hedder Nucleus caudatus, eller på dansk halekernen, og det eksisterer både hos mennesker og hunde. Hos mennesker forbinder man blandt andet området med positive følelser, og ifølge Gregory Burns er det mange af de samme ting, der aktiverer området hos hunde og mennesker.
»Evnen til at opleve positive følelser som kærlighed og tilknytning ville betyde, at hunde har en føleevne som kan sammenlignes med et menneskeligt barn. Og en sådan evne ville give anledning til at genoverveje, hvordan vi behandler hunde,« skriver Gregory Burns i et indlæg i The New York Times.
Hunde med rettigheder - Som det er nu, så er hunde stadig ejendom, og de har altså ikke selv noget at skulle have sagt i forhold til, hvordan de bliver behandlet. Men ifølge Gregory Burns, så kan det måske ændre sig i fremtiden.
»I to tilfælde har højesteretten i USA brugt hjerneskanninger til at konkludere, at unge kriminelle ikke kunne få livstid, fordi billederne viste, at deres hjerner endnu ikke var fuldt udviklede,« skriver Gregory Burns i New York Times.
Selvom disse domme ikke har noget med hunde at gøre, mener han alligevel, at det er et skridt i en ny retning, at man inddrager hjerneskanninger i retssager.
»Måske ser vi en dag en sag, hvor der argumenteres for en hunds rettigheder på baggrund af hjerneskanninger,« skriver han i et indlæg på The New York Times.