Korrekt fodring af din hest - Læs den spændende artikel her!

KILDE: Magasinet Hest/Christine Brøkner.  
Christine Brøkner har som den første i Danmark skrevet en PhD der omhandler fodring af heste.

Her fra er uddraget 10 væsentlig punkter, som almindelige hesteejere (og deres heste) kan have fornøjelse af at vide/følge.

Sammendrag: Grovfoder (hø) er ikke tilstrækkeligt, hvis hesten har middel eller hårdt arbejde. Glykogendepoterne bliver ikke helt fyldt op, så derfor løber hestene tør for energi.

Roefibre er et godt supplement, idet de medvirker til en sundere fordøjelse, desuden er det i udpræget grad med til at holde blodsukkeret stabilt. Hestene bevarer også en bedre fornemmelse af mæthed, hvilket er en stor fordel også for heste, der skal slankes. Effekten opnås ved at give 100-200 g om dagen. Roepiller kan ikke gives uhæmmet til heste, der har tendens til at blive for tykke, her skal man finde en balance. 

Hvad er forskellen på, om fordøjelsen sker i begyndelsen af tarmsystemet eller omdannes (fermeterer) i stortarmen, og betyder det noget, for i hvilken rækkefølge fodermidlerne gives? Det er en fordel at give hø først, når man fodrer, fordi det beskytter slimhinder/maven. Fordøjelsen i tyndtarmen er mere effekiv, end processen i stortarmen. Processen i tyndtarmen udnytter energien 100%, mens der i stortarmen tabes 25%. Når der fordøjes i tyndtarmen, går energien direkte i blodet, mens fordøjelsen i stortarmen, først giver resultat i løbet af ca. 9 timer.

Stivelse (korn) fordøjes i tyndtarmen, hvilket betyder, at insulinindholdet i blodet stiger kraftigt og omgående, faldet er lige så kraftigt, og derfor skal man ikke fodre med stivelse senere end 3-5 timer før en stor præstation. Giv i stedet en mindre mængde hø 2-3 timer før (1-2 kg).

Hvilken betydning har blodsukker / insulin koncentrationen i blodet for præstation.? Det er dårligt at ride en hest, når insulinniveauet er højt lige efter fodring. Når insulinniveauet er høj bruges næringsstofferne i musklerne ikke. Derfor fodres mellem 3-5 timer før træning begyndes.

Hvad er forskellen på opløselige og uopløselige fibre.? De opløselige og letfordøjelige fibre giver blodsukker, og de uopløselige og svært fordøjelige fibre giver fedtsyrer. De opløselige fibre der giver blodsukker, - er det man skal bruge for at fylde glykogendepoterne op.

Hvor meget korn/kerne må hesten få og hvordan? Anbefalet er 1 g stivelse pr. kg legemsvægt fordelt på 3 fodringer, og det skal være havre, gerne sort havre. Der er ca 70% stivelse i havre, hvilket betyder, at en hest på 500 kg skal have ca. 750g havre.

Hvilken funktion har PH værdien i tarmsystemet ? PH-værdien skal ligge omkring syv i hestens fodøjelsessystem for at bevare en god balance i tarmmiljøet. Bliver miljøet mere surt (pH-værdien falder), skabes der ubalance i miljøet. Falder pH-værdien til under seks, viser undersøgelsen fra kvæg, at tarmfloraen begynder at dø.

Ud over hø har halm også en fordøjelsesmæssig værdi, men det er en forsætning, at hesten er mættet med hø, så den ikke støvsuger boksen for halm. Ideelt for PH værdien i tarmsystemet er en god næringsrig hø, en grovere hø og halm.

Hvorfor er der en maksimal dosis roefibre pr. dag? Roefibre nedsætter foderets hastighed gennem tarmsystemet, så udnyttelsen af foderet optimeres, men hvis man giver en for stor mængde, er der risiko for kolik.

Omvendt er stråfoder med til at øge peristaltikken og dermed øge foderets hastighed gennem systemet. Jo grovere foder jo hurtigere. Som hovedregel må en hest højst få 3 g pr. kg kropsvægt.

Hvilket vil sige 150-200 g til en pænt stor varmblods hest.

Er der problemer med at give hø efter ædelyst? I de fleste løsdriftstalde, hvor hesten også skal holde varmen, behøver det ikke at være et problem, men hvor hesten står i boks kan det være et problem, at hesten bliver for fed. Hvis høet er for groft, kan det også være et problem, at hesten bliver for rund, på samme måde som når de æder for meget halm. Disse heste er ikke nødvendigvis tykke, men fylder bare mere pga. den store mængde strå.

Hvad gør store mængder stivelse / korn så problematisk? Stivelsen i byg er problematisk, fordi det meste af stivelsen fordøjes i stortarmen og sænker PH-værdien, så hele tarmmiljøet bliver mere surt og dermed ude af balance. Hvis stivelsen varmebehandles, er effekten på Ph-værdien ikke så negativ, men til gengæld sker størstedelen af fordøjelsen i den første del af tarmen. Dette bevirker at blodsukkeret og insulinindholdet stiger kraftigt .

Forskere blev i 2012 enige om, at den maksimale mængde kornstivelse, der er tilrådeligt at tildele en hest er 1 g stivelse pr. kg vægt. Der er 70% stivelse i havre, hvilket betyder, at en stor varmblodshest på ca. 600 kg må få ca. 900 g havre pr. dag.

Hvordan kan man sammensætte en fodring på rene varer i almindeligt arbejde? Hestene har først og fremmest behov for hø af god kvalitet, derudover kan suppleres med en mindre mængde groft hø og halm. Roefibre er rigtig godt til at give god energi og derudover kan suppleres med havre evt. sort havre, 1-3 dl olie af god kvalitet og en vitamin- og mineralblanding. Lucerne kan bruges som erstatning for kornet hos de heste, der ikke arbejder hårdt. Lucerne har også en positiv indvirkning på tyggetid og fordøjelsen i al almindelighed.

Bliver hesten skadet eller syg kan suppleres med andre tilskud i en periode, ligesom en gammel eller meget ung hest også har andre behov.