Se den spændende artikel om neuromuskulær træning dyrlæge Heeidi Nielsen har skrevet.
Heste taber elektrolytter hver dag uanset, om det er varmt eller koldt, uanset om de træner eller ej, men særligt, hvis hesten arbejder, og det er varmt, er det helt nødvendigt at tilføre elektrolytter. Er hesten først kommet i mangel, kan det tage lang tid at fylde depoterne op. Det er vigtigt, at give konkurrencehesten elektrolytter hver dag. Almindeligt fuldfoder, hø og en sliksten er som regel nok til heste,der ikke arbejder.
Så mange elektrolytter mister din hest, når den arbejder.
Hesten mister elektrolytter via urin, hestepærer, udånding og ikke mindst sved. Jo hårdere den arbejder og jo varmere den bliver, jo mere elektrolytter mister den. En L heste sved indeholder 3,5 g natrium, 6 gr. klorid, 1,2 g kalium og 0,1 g calcium.
En hårdt arbejdende hest kan tabe 10 helt op mod 20L sved i timen hvilket vil resultere i tab af mange g elektrolytter. Derfor vil det tage helt op mod en måned at erstatte de elektrolytter, en hest taber på et udholdenhedsridt eller under en military konkurrence. Så store tab er selvfølgelig ekstremt, men selv en hest til et almindeligt stævne på en varm sommerdag, vil nemt kunne svede 15-20 L, hvilket givet et tab af elktrolytter på 150-200 g. Man kan imidlertid ikke erstatte alt det tabte på én gang, da så store mængder vil kunne give heste diarre og bare blive skyllet ud med urinen.
Hvad betyder det for præstation og velfindende.
Nedsat præstationsevne kan ofte tilbageføres til, at hesten ikke tilføres elektrolytter. Heste der træner og konkurrerer har brug for et tilskud af elektrolytter for at præstere optimalt. Undersøgelser har vist, at et tab af 3% væske giver et præstationstab på 10%. Hos heste, der ikke får tilstrækkeligt med elektrolytter ses ømme muskler, tendens til nyreslag og kramper i mellemgulvet. Et lavt calcium optag over længere tid har også stor betydning for knoglernes kvalitet med øget risiko for slid og knoglebrud. En hest der er dehydreret, vil ikke kunne kunne optage vand, hvis ikke den samtidig får elektrolytter. OBS: tildeling af for mange elektrolytter er heller ikke ønskeligt, da det belaster nyrerne og kan medføre kolik og diarre, ligesom det vil få hesten til at tisse mere end normalt.
Hvornår skal man give hesten elektrolytterne.
Konkurrence heste bør have elektrolytter dagligt, en sliksten er ikke nok. Man bør ikke give elektrolytterne inden, men først efter deltagelse i konkurrence (undtaget ekstreme langdistanceløb mv.), idet glukosen i elektrolytblandingerne kan have en negativ indflydelse på blodsukkerniveauet. Giv ikke pasta med elektrolytter på tom mave, da det kan ætse slimhinden. Hvis det drejer sig om heste, der ikke arbejder hårdt, kan man nøjes med at give elektrolytter de dage, hvor man eks. får undervisning eller på anden måde arbejder mere end normalt. De øvrige dage kan kan i stedet for elektrolytter give almindeligt salt – en stor hest skal have ca. 25 g en pony 1520 g.
Hvorfor olie / fedtsyre til heste.

Hvorfor olie / fedtsyre til heste.
Det er flere gange bevist, at højt præsterende heste som vædeløbsheste, millitary heste, springheste og dressurheste præsterer med større overskud, når de tildeles olie,
Konkurrenceheste, heste der har svært ved at holde huld eller har nedsat appetit og avlsdyr (særlig heste med føl ved siden), heste med tendens til forfangenhed, heste som bliver for tynde, kan alle med fordel tildeles olie.
Heste med hud- og pelsproblemer kan ofte også opnår bedre hud og pels, hvils de får en olie med en stor del Omega-3 og 6 fedtsyrer, der begge er essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne. Særlig Omega-3 er kendt for at have en meget gavnlig effekt på hudirritation.
Hestens krop ”lærer” at bruge olien som energikilde, og hesten producerer mindre mælkesyre i forhold til en fodring med store mængder korn. (bliver ofte også mere rolig). Heste kan maksimalt gives 1 dl olie pr. 100 kg hest, dog ikke over 5 dl. Ved så store mængden bør der gives ekstra e-vitamin, hvilket ikke er nødvendigt, hvis man ikke giver over 3 dl.
Hvad indeholder olie ?
Vegetabilsk olie er flydende og udvundet af frø fra planter, det kan være sojabønner, raps, solsikke, majs eller vindruekerner. 3 dl olie svarer energi mæssigt til ca 1 kg havre. Olie indeholder til gengæld ingen vitaminer, mineraler eller protein (undtaget en smule e-vit. ). Noget, der til gengæld er forskelligt er indholdet af Omega-3, 6 og 9.
Hvorfor olie?
Olie er en rigtig god måde at give hestene kalorier. Måltiderne bliver let for store og indeholder for meget stivelse hos højt præsterende heste. Stivelse øger markant risikoen for mavesår, kolik, diarre, gæring mv.. Når man erstatter en større mængde korn med olie, forbedres stortarmens funktion og fordøjelsesproblemer mindskes.
Almindelig eller koldpresset olie
En koldpresset olie må ikke udsættes for mere end 60 grader, da der herefter sker ændringer i den kemiske sammensætning. Den koldpressede olie er renere, og har et højere indhold af bla. umættede fedtsyrer, e-vitamin mv. end olier der er produceret ved højere varme og måske også kemikalier.
Olie til hvilke heste?
Konkurrenceheste, heste der har svært ved at holde huld eller har nedsat appetit og avlsdyr særlig heste med føl ved siden. Heste med tendens til forfangenhed, som bliver for tynde, kan også med fordel tildeles olie.
Heste med hud- og pels problemer kan med fordel tildeles særlig Omega-3 og 6 fedtsyrer, der begge er essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne. Særlig Omega-3 er kendt for at have en meget gavnlig effekt på hud irritation. Forholdet melle Omega-3 og 6 skal være afbalanceret som det ses i Hippodanolien.
Gå til købsside her og se hvilke olier vi kan tilbyde til din hest.